Veckolinser

Veckolinser är linser som är tänkta att användas mellan 7-14 dagar. Livslängden avgörs av om du använder dem dygnet runt eller inte samt hur noga du rengör dem mellan användningarna. På så sätt är veckolinser nästan att likställa med månadslinser och det är inte ovanligt att optiker egentligen inte gör någon skillnad mellan dem.

Du kan köpa veckolinser online från många återförsäljare av kontaktlinser och du finner majoriteten av dem här på Linser.com. Vi samarbetar bara med återförsäljare med gott renommé (Trygg E-Handel, goda betyg hos TrustPilot, med mera) så du kan räkna med att få en säker och trygg köpupplevelse om du väljer att köpa veckolinser här via oss.

Bara genom att handla via nätet får du den ganska avgörande fördelen att priset på dina veckolinser blir lägre än om du skulle gå till din lokala optiker, detta även om du räknar med frakt som kan tillkomma. En annan fördel är att du har ett mycket större utbud av både tillverkare och varumärken att välja mellan.

När du köper veckolinser hos optiker och återförsäljare online har du normalt bara en förpackningsstorlek att välja, nämligen förpackningar med sex par linser per ask. Dessa räcker mellan 6-12 veckor beroende på om du väljer att använda dem som dygnet runt-linser eller som endagslinser.

Många av de större linstillverkarna har veckolinser i sitt utbud. Det mest populära varumärket är förmodligen Acuvue 2 från Johnson & Johnson.

För vem passar veckolinser?

Eftersom du kan använda veckolinser både som dygnet runt-linser och linser du endast bär under dina vakna timmar kan vi påstå att denna typ av korttidslins är ägnad för de flesta. Du får helt enkelt en stor valfrihet. Somnar du med dem på behöver du inte vara orolig för att vakna med torra och irriterade ögon och det är en fördel som många uppskattar.

Sover du med dina veckolinser på har de en livslängd på sju dagar. Visst kan det behövas rengöring med linsvätska och det rekommenderas självklart att du låter ögonen vila då och då, men i princip kan du använda dem dygnet runt i en vecka, vilket ger mer eller mindre problemfri och framför allt mycket enkel användning.

Veckolinser är också ett utmärkt alternativ för den som gärna vill kunna släppa glasögonen för en tid och bli mer fri utan att antingen behöva byta linser varje dag (endagslinser) eller lägga mycket tid på rengöring och skötsel (månadslinser).

Vad gäller kostnaden är veckolinser en billigare produkt än endagslinser men samtidigt generellt något dyrare än månadslinser. Prisskillnaden mellan sistnämnda två är emellertid inte särskilt stor.

En liten nackdel med veckolinser är att utbudet är mindre än vad som gäller för exempelvis månadslinser. Du har något färre tillverkare och något färre varumärken att välja mellan. Den här lite specialiserade produkten är dock, på grund av sina fördelar, på frammarsch och vi kan nog räkna med att utbudet blir större och större under åren som kommer.

Veckolinser som dygnet runt-linser

Veckolinser har inte alltid funnits som dygnet runt-linser. Faktum är att linser man kan sova med är en ganska ny uppfinning. Det som gör att linserna kan användas dygnets alla timmar är att linserna ”andas”. Vad det handlar om är att materialet som linserna är tillverkade av (silikonhydrogel) släpper igenom mer syre till hornhinnan. Normalt har veckolinser som dygnet runt-linser även egenskaper som gör att ögonen återfuktas.

Bild på veckolinser

Synfel för veckolinser

Veckolinser fungerar på samma sätt som alla andra kontaktlinser i och med att de kan anpassas efter varje vanligare synfel. Det spelar alltså ingen roll om du lider av hyperopi, myopi, presbyopi eller . Här på Linser.com listar vi återförsäljare online som erbjuder veckolinser för alla brytningsfel och synfel vilket gör att du kan välja och vraka bland varumärkena och produkterna.

När du ska göra din beställning av linser på nätet använder du de uppgifter du har fått från din optiker för att ange styrka på den produkt du väljer. Uppgifterna hittar du på ditt recept, men om du inte hittar det kan du också finna siffrorna på gamla förpackningar. Notera dock att du bör vara helt säker på att uppgifterna i receptet/på förpackningen är helt aktuella. Din syn kan ha förändrats/försämrats sedan din senaste undersökning och det är klokt att göra en ny undersökning om du har en misstanke om att de på receptet angivna värdena kanske inte är 100% korrekta.

Normalt finns ett formulär med rullgardinsmenyer precis invid din valda produkt och detta formulär ska du fylla i så att det är komplett med styrka och baskurva. För de märken som kan specialtillverkas för astigmatism ska du även fylla i cylinder, X-styrka och axel. Dubbelkolla så att du fyller i rätt uppgifter för rätt öga!