Endagslinser

Endagslinser är en form av kontaktlins som är tänkt att användas under just en dag (därav namnet). Ett annat ord för produkten är dagslinser. Denna typ av lins är mycket praktisk och den är även fördelaktig om man tittar i ett längre perspektiv. Grundregeln när det gäller kontaktlinser är nämligen att ju oftare de byts, desto bättre mår ögonen.

Dagslinser finns till försäljning på nätet och du har många olika varumärken och produkter att välja mellan. Är du trygg med de linser du använder just nu kan du med fördel leta rätt på samma märke här på Linser.com och köpa dem betydligt billigare än vad du kan hos optikern. Här finns också märken som kanske är nya för dig. Eftersom du använder ditt aktuella recept när du beställer behöver du inte vara rädd för att det skulle uppstå något fel eller annat problem.

Kvinna applicerar endagslins

Dagslinser finns i förpackningar med 30, 60 eller 90 par linser för bruk under en dag. Notera att inte alla tillverkare har alla dessa förpackningsstorlekar i utbudet. När du köper dagslinser på nätet får du normalt hem dem inom ett par dagar. Behöver du linser mot större brytningsfel eller linser med mer ovanliga parametrar kan du behöva vänta något längre.

För vem passar dagslinser?

Endagslinser har många fördelar. En är att risken att drabbas av infektioner i ögat är minimal eftersom du alltid har en ny och ren kontaktlins i ögat. Använder du veckolinser eller månadslinser måste de rengöras varje dag, men det kommer ändå alltid att bildas en beläggning som över tid byggs på, bland annat med kalcium från tårvätskan. Beläggningen gör att risken att bakterier kommer in i ögat ökar och samtidigt kan linserna bli mer och mer obekväma att bära för varje dag.

Kopplat till ovan är att du, om du använder dagslinser, inte behöver lägga tid på att rengöra linserna. När dagen är slut är det bara att kasta dem. Nästa dag öppnar du sedan en ny fräsch förpackning. Det är mycket smidigt, till exempel om du ofta är på resande fot.

Har du problem med torra ögon kan endagslinser vara den perfekta lösningen och det är många optiker som rekommenderar just dagslinser för ögontorrhet. Det gäller då framför allt de produkter som har komfortdroppar som återfuktar linsen vid varje blinkning. Detsamma gäller för de personer som är pollenallergiker, i varje fall de månader då besvären är som störst.

Har du behov av att bära linser varje minut varje dag är endagslinser emellertid kanske inte det bästa alternativet. Dagslinser kan i stället rekommenderas för dig som vill kunna växla mellan glasögon och kontaktlinser. Till exempel kan du bära glasögon på jobbet och hemma men byta till linser när du tränar och går ut med vänner.

Endagslinser för alla synfel

Endagslinser kan anpassas efter de flesta synfel, numera även för astigmatism. För sistnämnda ska du söka rätt på så kallade toriska linser.

När du ska beställa endagslinser på nätet ska du ta fram ditt recept från optikern alternativt en gammal förpackning och fylla i styrkan (översynthet eller närsynthet), astigmatism (om tillgängligt), diameter samt baskurva. Var noga med att fylla i exakt de uppgifter som står på receptet eller förpackningen. Misstänker du att uppgifterna kan vara helt eller delvis inaktuella bör du göra en ny synundersökning hos optikern.

Endagslinser utan styrka – färgade linser

Endagslinser finns inte bara med styrka, utan också utan. Normalt är det då så kallade färgade linser man talar om. Med färgade linser kan du enkelt byta ögonfärg eller förstärka den du redan har. Många bär förstärkande linser till fest men det går självklart att använda endagslinser med färg även till vardags. Efterfrågan på färgade linser är stor och växer för varje dag, vilket innebär att marknaden ständigt växer. Utbudet av linser med färger och även mönster (till exempel ”crazy lenses”) är mycket stort och vi kunder har en mycket stor valfrihet. Bra att känna till är att en färgad kontaktlins inte påverkar synen på en normalseende person. Det finns nämligen en öppning i mitten av membranet.

Märken för endagslinser

Det finns ett antal märken, eller brands med ett annat namn, för endagslinser att köpa online idag. De mest använda och därmed de mest kända är förmodligen 1 Day Acuvue och Focus DAILIES. En bubblare i sammanhanget är Biomedics 1 Day. Du hittar alla varumärken och butiker som du kan jämföra längst upp på sidan.