Progressiva linser

En naturlig förändring som sker med stigande ålder är att synen successivt försämras. Ögats lins stelnar och den muskel som hjälper ögat att dra ihop sig får allt mindre plats att fungera som den ska. Linsen förlorar också i såväl spänst som elasticitet, vilket gör att det blir svårare för linsen att fokusera på nära håll. Denna process kallas för åldersynthet, eller presbyopi, och det innebär alltså att du får svårare att se på nära håll. Du ser emellertid fortfarande bra på långt håll.

Vanliga symptom på ålderssynthet är huvudvärk och trötthet, och detta uppstår när du anstränger ögonen för att kompensera för linsens försämrade förmåga att fokusera på nära håll. Många äldre väljer att använda läsglasögon när de ska till exempel läsa tidningen. Men det finns också ett annat alternativ att korrigera ålderssynthet och det är med hjälp av kontaktlinser. Med hjälp av progressiva linser, bifokala, trifokala eller multifokala linser kan du se bra på såväl långt avstånd, som kort avstånd och allt däremellan.

Bild på färgade linser

Så fungerar progressiva linser

Progressiva linser fungerar på så sätt att synen korrigeras i alla distanser. Till skillnad från i glasögon, där lässtyrkan ökar nedåt i glaset, så är de olika styrkorna koncentriskt placerade i kontaktlinserna. Detta eftersom linsen alltid följer med ögats rörelser, och därför måste både närseendet och avståndsseendet korrigeras nära linsens mitt. Oftast är styrkorna uppdelade i cirklar på linsens yta – varannan cirkel med avståndsstyrkan och varannan cirkel med när- eller lässtyrkan. Det finns också progressiva kontaktlinser där avståndseendet finns i linsens övre del, närseendet finns i linsens nedre del och linsens centrala del innehåller avståndet däremellan. Med hjälp av en speciell slipning så blir övergången mellan de olika lägena mjuk, oavsett hur de är placerade på linsen, och därför slipper du som kontaktlinsbärare göra onaturliga, knyckiga rörelser med huvudet för att få ögat att ändra fokus, och ändå ser du lika bra på såväl långt avstånd, nära avstånd och mellanavstånd.

Progressiva linser kallas ibland också för multifokala (eller bifokala eller trifokala). Det som skiljer sig mellan dem är att de bifokala består av två styrkor och de multifokala/trifokala linserna består av tre styrkor. Det som är speciellt med progressiva linser är att det kan ta ett tag innan hjärnan har vant sig vid att välja rätt bild utifrån vad du ser, men efter en kortare tillvänjningsperiod brukar det fungera bra för de flesta.

Multifokala och bifokala linser

Progressiva linser är samlingsnamnet för multifokala och bifokala linser.

Bifokala linser har en huvudstyrka, som används när du ska se saker på längre avstånd, samt ett annat, något mindre område med en annan styrka, som används när du ska se saker på nära avstånd till exempel vid läsning. Kanten mellan linsens två olika styrkor är rätt så skarp och därför påminner denna lins mycket om progressiva glasögon. Du växlar mellan de båda styrkorna på samma sätt som när du använder progressiva glasögon. Alla kan dock inte använda bifokala linser, det beror på vilken typ av brytningsfel du har och om ditt öga har förmågan att anpassa sig till två olika styrkor i en och samma lins.

Multifokala linser har också flera olika styrkor, men den stora skillnaden mellan multifokala linser och bifokala linser är att de multifokala linserna är utformade med en gradvis övergång från en styrka för nära avstånd till en styrka för långt avstånd. Linsen är oftast uppdelad i ringar, där då varannan ring har styrkan för nära avstånd och varannan ring har styrka för längre håll. Med detta hjälpmedel kan du se lika bra på långt håll, nära håll och alla avstånd däremellan. Linserna har en speciell slipning och med den blir övergången mellan de olika styrkorna mjuk och smidig. Den typ av progressiva linser som har tre styrkor kallas ibland också för trifokala linser. Multifokala linser brukar vara enklare att anpassa sig till vad bifokala linser är.

Fördelar med progressiva linser

Progressiva linser är ett bra alternativ för dig som vill slippa använda dig av läsglasögon eller progressiva glasögon. Att använda denna typ av hjälpmedel i stället för läsglasögon eller progressiva glasögon kan vara bekvämt och smidigt, eftersom du slipper oroa dig för att tappa glasögonen, förlägga dem eller glömma dem hemma. En annan fördel med progressiva linser är att det är betydligt smidigare än glasögon, inte minst om du ska sporta, resa, bada eller om du är en aktiv person som tycker att glasögon kan vara i vägen. Den största fördelen med det här hjälpmedlet mot ålderssynthet är förstås att du slipper använda dig av olika typer av kontaktlinsprodukter eller glasögon för att kunna se bra på alla avstånd. Med progressiva linser kan du se bra på alla avstånd med en och samma produkt.

Typer och hållbarheter

Det finns flera olika typer av progressiva linser, precis som när det gäller alla andra typer av kontaktlinser. En del personer föredrar endagslinser för att slippa ta hand om och rengöra dem varje dag. Med progressiva endagslinser slänger du linserna i soporna när du tagit ur dem på kvällen, och på morgonen därpå tar du nya exemplar ur en helt ny förpackning. De kräver alltså ingen skötsel alls. Endagslinser är också ett bra alternativ för dig som kanske inte vill använda kontaktlinser varje dag, utan bara de dagar du ska sporta eller liknande, liksom för dig som vill alternera med glasögon. Endagslinser brukar dock i allmänhet vara dyrare än de kontaktlinser som du bär en längre tid. Dock är skillnaden i pris inte alls lika stor idag som den var förr.

Tvåveckorslinser, månadslinser och tremånaderslinser är billigare alternativ till engångslinserna. De kräver dock lite mer skötsel, eftersom de måste rengöras och förvaras i linsvätska i ett speciellt etui varje kväll när du har tagit ut dem. Det finns också en variant av progressiva linser som kallas för dygnet-runt-linser. Dessa linser kan du bära dygnet runt under en period, oftast 30 dagar, och då behöver du alltså inte ta ut dem för att rengöra dem under denna period. Du kan sova med dem, vara aktiv och leva precis som om du inte skulle ha något synfel alls. Det finns dessutom progressiva linser som är speciellt utformade för dig som har känsliga eller torra ögon.

Köpa progressiva linser på nätet

Du som ska prova progressiva linser för första gången bör uppsöka en optiker. Då behöver du nämligen en nytillpassning av kontaktlinser och du behöver lära dig hur du ska sköta dina synhjälpmedel. Då får du också hjälp med att bestämma vilka linser som passar dig bäst, endagslinser, månadslinser eller dygnet-runt-linser. Om du redan använder kontaktlinser eller glasögon kan det räcka med en synkontroll hos en optiker för att få veta din nuvarande styrka. När du väl har dessa uppgifter till hands kan du använda detta för att köpa progressiva linser på nätet. Då kan du handla den eller de produkter du vill ha direkt hemifrån och få dem enkelt och smidigt levererade till din brevlåda. För att beställa progressiva linser på nätet behöver du dels fylla i linsstyrkan för din närsynthet och dels linsstyrkan för din ålderssynthet. Tänk på att du bör besöka en optiker en gång om året även om du beställer linser på internet. Detta för att se så att inte din syn har förändrats, och för att se att dina ögon ser ut att må bra. En del nätbutiker har kontrakt med optiker runt om i landet så att du snabbt och smidigt kan boka in en synkontroll.

När du ska välja nätbutik finns det några olika faktorer som har betydelse. En större nätbutik har oftast större möjlighet att hålla ett stort lager, och därmed har de oftast också snabbare leveranser. När du väljer nätbutik bör du också välja en väletablerad butik som är seriöst och pålitlig, med tanke på att du faktiskt ska lämna ut såväl dina personuppgifter och ditt recept, som dina kreditkortsuppgifter. En väletablerad nätbutik brukar också ha väl fungerande rutiner för returer, reklamationer samt vara lätt att få kontakt med i det fall du stöter på några frågor eller problem.