Toriska linser

Toriska linser är den typ av kontaktlinser som astigmatiker ska använda. Toriska linser används alltså för att avhjälpa vissa former av brytningsfel. Det som kännetecknar denna typ av lins är att den har två olika styrkor och att den är skapad med böjningar vid olika vinklar.

Astigmatism

Astigmatism är en form av brytningsfel och det uppkommer om en person har två olika brytningar på ögat, vilket vanligen beror på att hornhinnan eller linsen inte är jämnt rundad utan i stället har en mer avlång form, eller om hornhinnans yta är ojämn. Astigmatism är en ärftlig åkomma, men det kan också uppstå efter skador eller operationer. Astigmatism kan förvärras med tiden och det är därför viktigt att upptäcka det tidigt och börja med korrigering av brytningsfelet. Vanliga symptom på astigmatism är trötta ögon och huvudvärk, vilket ofta kommer till följd av att personen i fråga kisar mycket.

Om man har astigmatism är synskärpan nedsatt både på nära håll och på långt håll, och detta eftersom vissa ljusstrålar är fokuserade, medan andra inte är det. Det ljus som hornhinnan träffas av bryts nämligen inte av mot en specifik punkt hos en person med astigmatism. Synfelet kan korrigeras med glasögon eller med linser och då är det alltså just toriska linser som man använder sig av. Det som linserna gör då, är att de korrigerar brytningsfelet vilket medför att brytningen hamnar på ett och samma ställe.

Bild linser i linsförpackningar

Olika typer av toriska linser

De första toriska linser som utvecklades var varken bekväma eller säkra att använda. Dagens linser däremot är tillverkade i såväl bekväma som lättanvända format. Den som bär denna typ av synhjälpmedel får inte bara en korrekt syn, utan också en bekväm upplevelse av att bära kontaktlinser och detta hela dagen igenom. Toriska linser finns i många olika märken och du kan få dem både som endags-, månads- och dygnet-runt-linser. Du kan också få dem i en viss färg om du föredrar att förstärka din egen ögonfärg eller välja en annan ögonfärg än din naturliga. Skillnaden mellan endagslinser, månadslinser och dygnet runt-linser handlar om skötseln av linserna.

Endagslinser är enklast att hantera. Varje morgon du ska använda dem tar du ett nytt par ur förpackningen och sätter i. På kvällen tar du ur dem och slänger dem. Ingen rengöring eller annan skötsel behövs. Dygnet-runt-linser bygger på samma princip, men dessa kan du bära mellan 1-4 veckor i sträck utan att behöva ta ur dem och rengöra dem. Månadslinser, däremot, måste du varje kväll ta ur, rengöra och förvara i linsvätska över natten. Nästa morgon får du sedan sätta i samma par igen. Med dessa produkter byter du endast till ett nytt par en gång i månaden. Vilken typ av linser just du ska välja beror dels på vad optikern rekommenderar för just dina ögon, och dels är det faktiskt lite av en smaksak beroende på vad som fungerar bäst för just dig.

Prova använda toriska linser

Det som du bör tänka på ifall du är astigmatiker och vill börja använda toriska linser är att du ska se till att prova ut dem hos optikern. Att prova ut denna typ av linser kräver nämligen större expertis än vad som krävs för vanliga kontaktlinser. Det är många faktorer som ska stämma för att linserna ska passa just dina ögon.

Eftersom det är flera styrkor som måste anges vid beställningen av linserna är det viktigt att en optiker får mäta dina ögon ordentligt. Många av dem som har astigmatism har även ett annat synfel som också måste korrigeras samtidigt, och då måste ju kontaktlinsen anpassas även för det. Det är därför inte helt ovanligt att linserna faktiskt skräddarsys till linsbärarens ögon, just för att synfelet ska korrigeras på bästa möjliga sätt. Därför ska du inte köpa dina första toriska linser på internet, utan gå till en optiker som kan se vilken typ av kontaktlinser som passar just dig. Men däremot, när du väl vet vilka linser som passar just dig, så kan du med fördel köpa dina linser på nätet. Eftersom denna typ av kontaktlinser är så speciella är de ofta också dyrare än andra typer av linser, och därför är det bra att spara in de kronor du kan spara in genom att handla dem på internet. Du bör emellertid fortsätta gå för att göra synundersökningar hos din optiker en gång om året så du ser att din syn inte har blivit sämre och att ögonen mår bra av de kontaktlinser du använder.

En annan sak som är viktig att tänka på när det gäller toriska linser är att du inte ska räkna med att du kommer att se perfekt med linserna direkt ifall du till exempel har använt enbart glasögon tidigare. Det kan nämligen ta en viss tid innan ögonen vänjer sig vid en kontaktlins och med toriska kontaktlinser kan det ta lite längre tid innan ögonen vänjer sig än när det gäller andra typer av hjälpmedel.