Skaffa linser

Allt fler väljer idag att skaffa kontaktlinser. Det har blivit ett bekvämt och smidigt alternativ till glasögon. Samtidigt är det många som undrar hur det egentligen går till det där med att skaffa linser. Hur gör man och var vänder man sig? Det tänkte vi förklara i denna artikel, där fokus ligger på att skaffa linser.

Fördelar med kontaktlinser

Du som har funderat på att skaffa linser är säkert redan medveten om hur bekvämt det kan vara att använda detta synhjälpmedel. Men, det finns många fördelar och alla har du kanske inte tänkt på. Den uppenbara, och den största, fördelen är naturligtvis att du får bättre och skarpare syn. En därtill kopplad fördel är att du kan använda hela ditt synfält, till skillnad från vad du kan med glasögon. När du använder glasögon finns det ju en begränsning eftersom glasögonen endast förbättrar synen i det synfält som du har rakt framför dig – om du tittar åt sidan, ovanför eller under glasögonen så är din syn inte lika bra, men med kontaktlinser finns det ingen sådan begränsning.

När du använder glasögon finns det också ett mellanrum mellan ögonen och glasögonen. Detta avstånd kan bland annat förvränga storleken på föremål och få dem att se större eller mindre ut än vad de är i verkligheten. Men linser ger ingen sådan förvrängning eftersom de sitter direkt på ögonen. Glasögon kan också ge sämre syn eftersom de blir kladdiga om du råkar ta på glasen, de immar vid temperaturförändringar och de blir suddiga när de blir våta. Sådana omgivande faktorer påverkar dig inte om du bär kontaktlinser. Det finns också alltid en risk att du tappar dina glasögon eller att de går sönder medan du använder dem, men den risken är minimal för kontaktlinser. Glasögon tenderar också att vara i vägen vid idrottande eller ett aktivt idrottsliv och glasögonen försvårar också för bärande av solglasögon.

Bild på synundersökning

Boka synundersökning

Om du aldrig har använt linser tidigare, eller om det är länge sedan du använt det, så är det viktigt att du börjar med att boka en synundersökning hos en optiker. Många optiker har den möjligheten att du kan boka synundersökning direkt via nätet på deras hemsida. Många av optikerna har speciella erbjudanden som kallas för nytillpassning av linser, eller något liknande. Då ingår dels en synundersökning, men dels också utprovning av kontaktlinser, träning i att sätta i och ta ur dem, provlinser och ett kostnadsfritt återbesök.

Synundersökning hos optiker

När du kommer till optikern kommer du att få gå igenom en synundersökning som består av flera delar. I vilken ordning optikern genomför de olika delarna kan förstås variera. Generellt sett inleds besöket emellertid ofta med att du och optikern pratar igenom varför du vill prova kontaktlinser, hur du upplever att dina ögon mår, ditt allmänna hälsotillstånd, vad du jobbar med och vad du brukar göra på fritiden. Detta batteri av frågor är för att optikern ska få en helhetsbild av vem du är som person och din livsstil, så att du sedan får rätt typ av hjälpmedel.

Därefter är det dags för ett syntest och undersökning av ögonen. Optikern brukar bland annat kontrollera ögats yttre delar, ögonvitan, hornhinnan och tårvätskans funktion. Optikern brukar också mäta ögonen och testa trycket. Syntestet är förstås till för att se hur bra du ser på ett visst avstånd. Efter detta kommer du att få prova att sätta i ett par linser. Det kan krävas lite träning innan det känns bra och en del tycker att det är jobbigt att peta sig själv i ögonen. När linserna sitter i får du oftast genomföra ett nytt syntest så optikern ser att linserna verkligen korrigerar just ditt synfel. Efteråt är det dags att träna att ta ur linserna.

Med dig hem får du en omgång provlinser, linsvätska, linsetui samt instruktioner för skötsel av kontaktlinser. Du får också ett återbesök inbokat någon eller några veckor senare för att kontrollera att dina nya linser fortfarande fungerar bra och att dina ögon mår bra av användningen.

Att tänka på om du ska skaffa linser

Viktigt att tänka på om du ska skaffa linser är att det kan ta ett litet tag innan ögonen vänjer sig vid de nya hjälpmedlen. För en del tar det bara några timmar, för andra kan det ta ett par dagar och för ytterligare en del kan det ta upp till ett par veckor, framförallt om du har ett brytningsfel. Ibland kan optikern därför föreslå att du ska vänja ögonen successivt, så att du bara bär linserna i några timmar första dagen och sedan successivt utökar den tid du bär dem. Det är individuellt hur ögonen reagerar på användningen av kontaktlinser. En del blir också torrare i ögonen med linser än utan, inte minst gäller det personer som arbetar framför en dator långa perioder i sträck, och då kan det hjälpa att använda återfuktande ögondroppar. Allt sådant informerar din optiker dig om.

Återbesök och årskontroller

Efter att du använt dina nya linser en kortare tid kommer du vanligen att få göra ett återbesök hos din optiker så att ni tillsammans kan gå igenom hur det har fungerat med linserna och om dina ögon har reagerat på något sätt. Finns det inget att anmärka på är det bara att fortsätta använda dem. Annars går det alltid att prova en annan typ av kontaktlins för att se om den passar bättre för just dina ögon. När du använder kontaktlinser regelbundet bör du också gå på regelbundna kontroller hos din optiker. Varje år bör du därför boka tid hos din optiker, även om du beställer dina linser på nätet. Anledningen är för att undersöka så dina ögon inte far illa av linsanvändningen och för att se så inte din syn har förändrats under det år som gått. Efter årskontrollen får du också med dig ett aktuellt recept på linser, så att du alltid bär linser med rätt styrka liksom rätt typ av linser för dina ögon.