Sova med linser

Det är inte farligt att sova med linser. Men det är inte heller något som optiker rekommenderar att man ska göra. Att ta en liten tupplur i soffan med dem på är ingen fara, men att sova hela nätter med dem i är inte bra i längden.

Varför är det inte bra att sova med linser?

Materialet minskar syretillförseln till ögat. När du är vaken får hornhinnan syre från luften och tårarna. När du däremot sover så blinkar du ju inte och därmed får du inte heller lika mycket syre och tårtillförsel till ögonen. Om du då dessutom har en lins som täcker hornhinnan minskar syretillförseln ännu mer, vilket kan göra att linsen drar ihop sig i ögat och att det blir små skador på hornhinnan, vilket i värsta fall kan utvecklas till en infektion. Kontaktlinserna hindrar alltså ögats naturliga tårfilm att fukta ögat, vilket under dagarna annars sker automatiskt, men vilket inte sker alls under nattetid. En annan anledning till varför det inte är bra att sova med vanliga linser är att månadslinser behöver rengöras en gång per dygn. I tillägg ska sägas att ögat behöver vila från kontaktlinserna emellanåt och det är givetvis ett perfekt tillfälle att göra det medan du ändå sover.

Man sover med linser

Om skadan redan är skedd

Om du skulle råka somna med linserna i och inte märka av det förrän du vaknar igen på morgonen så kommer säkert såväl ögonen som linserna att kännas väldigt torra. Kanske svider dina ögon och kanske är de röda och irriterade när du vaknar. Kanske är det också svårt att ta ur linserna eftersom de är så torra att de fastnat extra hårt på ögonen. Ett tips i så fall är att droppa några ögondroppar i ögonen och låta dem verka en stund, så blir det lättare att ta ur dem. Det är bra om du använder glasögon några dagar efteråt i stället för linser, så att dina ögon får vila ordentligt. Skulle det kännas konstigt i ögonen flera dagar efter att du somnat med linserna i ögonen, är det bra om du bokar in en koll hos din optiker för att se så inte ögat har blivit skadat på något sätt.

Dygnet runt-linser

Numera finns det något som kallas för dygnet runt-linser. Det är speciella linser som är tillverkade i silikon och som förser ögonen med upp till sex gånger mer syre än vanliga linser som vanligen är tillverkade i hydrogel. Därför torkar de inte ut ögonen på samma sätt. Ofta är de dessutom försedda med speciella återfuktande egenskaper. Dygnet runt-linser är speciellt anpassade för att kunna bäras dygnet runt i upp till en månad utan att du behöver ta ur dem, rengöra dem eller byta dem. Är du en person som ofta glömmer att ta ur dina endagslinser eller månadslinser på kvällarna, eller som gärna vill kunna ha linserna i ögonen även nattetid, så kan alltså dygnet runt linser vara ett bra alternativ.

Nattlinser

Det senaste på marknaden är så kallade nattlinser. Till skillnad från andra typer av linser så är nattlinser faktiskt utvecklade för att du ska sova i dem. Men till skillnad från dygnet runt-linser så ska nattlinserna endast användas nattetid. De fungerar alltså precis tvärtemot månadslinser. Med nattlinser ska du sätta i dem på kvällen och ta ur dem på morgonen igen. Det som händer när man bär nattlinser är att linserna under natten formar dina ögon så att du får en bra syn hela dagen därpå. Denna typ av kontaktlinser är därför perfekta för dig som anser att glasögon eller linser hindrar dig, eller som har svårt att ha vanliga månadslinser eller endagslinser om dagarna på grund av torra ögon eller för torr och/eller dammig luft på jobbet.

Den metod som används vid skapandet av nattlinserna kallas för orthokeratologi. Nattlinserna har speciella egenskaper som omformar din hornhinna, men det ger ingen varaktig förändring. Därför måste du bära nattlinserna natt efter natt. Effekten av linserna varar minst 16 timmar. Hos vissa varar effekten ända upp till 48 timmar, och för dem innebär det att det räcker att bära nattlinserna varannan natt. Redan efter den första natten efter att ha burit nattlinser bör du märka en märkbar förändring och fullt resultat kommer efter 3-12 dagar. Denna typ av linser kan korrigera mild till måttlig närsynthet och brytningsfel inom vissa nivåer, vilket innebär att alla glasögon eller kontaktlinsbärare ännu inte kommer att kunna använda denna nya metod. Nattlinserna ser ut som vanliga kontaktlinser, men de är lite hårdare och de har en lite tillplattad topp.