Dygnet runt-linser

En kontaktlins är en rund skålformad lins som man fäster direkt på ögat. Kontaktlinser används för att korrigera olika slags synfel, bland annat närsynthet, översynthet, ålderssynthet och astigmatism.

Kontaktlinsernas historia

Redan på 1500-talet ville konstnären Leonardo da Vinci skapa en lins som korrigerar synfel direkt på ögats yta, men det visade sig dröja några hundra år innan den första kontaktlinsen blev verklighet. Det var tysken Adolf Fick som tillverkade den första kontaktlinsen år 1887. Denna första kontaktlins var tillverkad av glas och väldigt obekväm. Det dröjde till 1938 innan den första plastlinsen kom. Den var gjord av plexiglas och var lite bekvämare än glaslinsen, men den stora nackdelen med dessa plastlinser var att tårarna inte kunde cirkulera mellan ögat och kontaktlinsen. Därför kunde användaren inte bära kontaktlinsen mer än bara ett par timmar om dagen. Först år 1950 kom de linser som man kunde bära under en hel dag, de så kallade hornhinnelinserna som till skillnad från tidigare kontaktlinser nu endast täckte hornhinnan, och som dessutom flyter ovanpå användarens tårar. De linser som vi idag tänker på när man tänker på kontaktlinser har funnits sedan 1970-talet.

Bild på linser och linsvätska

Olika typer av kontaktlinser

Det finns flera olika sorters kontaktlinser. Dels kan man dela in dem i olika kategorier beroende på vilket synfel de är tänkt att korrigera och beroende på hur linserna fungerar. Dels kan man dela in dem utifrån hur länge man kan använda linserna och hur man ska sköta om dem. Bland de olika typer av kontaktlinser som finns hittar man därför å ena sidan exempelvis progressiva linser, även kallade bifokala, multifokala samt toriska linser, och å andra sidan månadslinser, endagslinser och dygnet runt linser. Vilken typ av lins man ska välja beror till stor del på ens ögon och synfel, men också på ens livsstil.

Månadslinser måste tas ut på kvällen, rengöras och förvaras i ett speciellt linsetui under natten. Morgonen därpå ska samma par linser sättas in igen. Förutom linserna behöver du alltså linsvätska för rengöring och ett linsetui för förvaring. Varje månad ersätter du linserna med ett nytt par. Endagslinser däremot behöver du inte sköta om. Du tar ett nytt par linser på morgonen, bär dem under dagen och tar sedan ur dem och kastar dem på kvällen. Nästa dag tar du ett nytt par ur en ny förpackning. Fördelen med detta är att du alltid har ett nytt par fräscha linser, men det kostar en hel del och passar kanske bäst för dig som annars brukar bära glasögon och bara använder kontaktlinserna ibland. Dygnet runt-linser är ett slags mellanting. Dessa behöver du inte ta ur och rengöra på kvällen, utan du har dem i ögonen genom hela dygnet. Hur länge du kan bära dem utan att behöva byta till ett nytt par varierar beroende på sort och beroende på hur dina ögon mår, men det kan vara allt från 2-4 veckor.

Så fungerar dygnet runt linser

Dygnet-runt-linser är det senaste på marknaden när det gäller kontaktlinser. De är tillverkade i silikon och de släpper igenom så mycket syre att de kan bäras betydligt längre än vanliga linser. Att de släpper igenom syre innebär att de ”andas” och faktum är att dygnet-runt linser faktiskt släpper igenom upp till sex gånger mer syre till hornhinnan än vad vanliga konventionella kontaktlinser gör.

Fördelar med dygnet runt linser

Den största fördelen med dygnet runt-linser är just det att de inte behöver någon skötsel och rengöring. Det är också en anledning till varför dessa linser har blivit så populära, till exempel bland tonåringar, ungdomar och äldre personer. En av fördelarna är också att din syn är perfekt oavsett vilken tid på dygnet det är. Du behöver inte längre famla i blindo på morgonen när väckarklockan ringer. Du som jobbar natt eller skift behöver inte heller bekymra dig om att din syn kommer att svika dig eller att du måste ta ur linserna ur ögonen mitt under arbetspasset. En fördel med att denna typ av linser inte behöver tas ur och rengöras varje kväll är också att du minskar risken för att få problem med ögonen på grund av linshanteringen. Det är alltså mindre risk för att du ska råka skrapa upp ett sår på ögat när du sätter i eller tar ur linserna, och likaså mindre risk att ögonen ska drabbas av någon infektion på grund av för dåligt rengjorda linser.

Att tänka på när det gäller dygnet runt-linser

Viktigt att tänka på när det gäller dygnet runt linserna är att låta en optiker prova ut dem första gången. Du bör också se till att ha koll över ditt linsanvändande den första tiden, detta eftersom bärtiden för dygnet runt linser är så olika för olika linsanvändare. En del kan endast ha dem i en vecka, medan andra kan ha dem en hel månad. Det är helt individuellt. När du väl har provat ut dina kontaktlinser och känner att de fungerar bra kan du med fördel handla dina dygnet runt linser på nätet. Det är oftast både billigast och smidigast. Frakten är normalt ingen större extrakostnad och du får i regel hem din försändelse inom bara ett par dagar.