Månadslinser

Månadslinser är kontaktlinser som är tänkta att användas i mellan två veckor upp till en månad. En annan benämning på denna typ av lins är korttidslinser. De flesta produkter i det här segmentet är linser som enbart ska bäras under dagen, men det finns också så kallade dygnet runt-linser som går att sova med.

Du kan köpa månadslinser online till exempel via våra partners här på Linser.com. Väljer du att handla dina korttidslinser på nätet har du den stora fördelen att utbudet är betydligt större än det du hittar hos din optiker. En annan fördel är att du kan köpa linserna billigare än vad som är möjligt i verkliga världen, även om du räknar med eventuell frakt. Du hittar även varumärken och produkter som din optiker kanske inte saluför vilket ger dig större valfrihet. Du behöver heller inte vara rädd för att du skulle få fel linser hem i brevlådan eftersom beställningen alltid utgår från ett recept.

Månadslinser eller korttidslinser finns generellt i två förpackningsstorlekar, nämligen med tre respektive sex par linser. Med den större storleken får du alltså hem linser som räcker i upp till ett halvår. Du väljer själv förpackningsstorlek när du beställer.

För vem passar månadslinser?

Månadslinser är ett betydligt billigare alternativ än dagslinser om man ser till kostnaden per användning. Linserna är i grunden inte särskilt dyra och det går att komma ännu billigare undan om du köper dem på nätet. Kostnaden är den främsta anledningen till att de flesta som vill välja bort glasögon eller alternera mellan hjälpmedlen väljer att köpa månadslinser.

En annan fördel med månadslinser, som har direkt koppling till populariteten, är att det finns många tillverkare och många märken, vilket gör det lättare att hitta den produkt som passar dig absolut bäst avseende både pris och funktion.

Utifrån det lägre priset är korttidslinser utmärkta för den som inte ser något större besvär med att ta ut dem nattetid och se till att rengöra dem med linsvätska. Det finns smarta hjälpmedel för rengöringen och förvaringen så det är heller inga större svårigheter att sköta om linserna när man är på resande fot.

Bild på linser

Dygnet runt-linser

Dygnet runt-linser är en typ av korttidslins som inte behöver tas ut eller rengöras över huvud taget under användningstiden. Av den anledningen är livslängden något kortare för dygnet runt-linser än för vanliga månadslinser. Linserna kan bäras 24 timmar om dygnet, även när du sover.

Skillnaden mellan en vanlig månadslins och en dygnet runt-lins är att sistnämnda är tillverkad i ett material som heter silikonhydrogel. Det materialet släpper igenom mer syre till hornhinnan och det är anledningen till att linserna kan bäras dygnet om. Dessa produkter har också återfuktande egenskaper.

Nackdelen med dygnet runt-linser är att de är dyrare än vanliga korttidslinser som måste tas ut och rengöras. Kostnaden per dag blir lite högre och det är något du får ta med i beräkningen när du väljer mellan de två typerna av hjälpmedel.

Månadslinser och synfel

Månadslinser kan anpassas efter alla synfel, däribland astigmatism, myopi, presbyopi och hyperopi. Hos en återförsäljare på nätet hittar du enkelt till rätt kategori av synfel och du ska inte ha några problem att heller fylla i de uppgifter som krävs för att du ska få kontaktlinser med rätt funktion och rätt styrka.

När du beställer dina månadslinser online utgår du från det recept du har fått från optikern efter en synundersökning. Du kan även ta fram en gammal förpackning du har hemma förutsatt att du är säker på att uppgifterna är aktuella. Vid minsta misstanke om att din syn kan ha försämrats sedan synundersökningen bör du boka in en ny tid hos optikern. Uppgifterna du ska fylla i är styrka, baskurva, diameter samt i förekommande fall cylinder, axel och X-styrka. Om du har olika linsvärden för respektive öga, se till att kontrollera noga att du har fyllt i rätt värden för respektive öga innan du skickar in din beställning.

Märken för månadslinser

Bland de mest kända märkena för månadslinser märks Acuvue 2 (en kontaktlins för användning i upp till två veckor), Air Optix och Frequency 55. Vill du köpa dina månadslinser på nätet är det just dessa varumärken du kan hålla utkik efter lite särskilt. Hos optikern kan de gå under andra benämningar, detta eftersom de stora kedjorna ”re-brandar” många av de mer populära produkterna. Air Optix kan till exempel vara mer bekant som iWear XR Comfort (Synoptik) eller Easyvision Elite (Specsavers).