Linsvätska

Om du använder linser som används under en längre tid än en dag är linsvätska en oumbärlig produkt. Det är nämligen den som du använder för att rengöra, skölja, desinfektera och även förvara dina linser i. Linsvätskan är desinfekterande och tar bort bakterier, virus och svampar. Dessutom tar den bort den beläggning av protein och smuts som bildas på dina linser under dagen. Skulle du inte rengöra och förvara dina linser på rätt sätt riskerar du att kunna bli drabbad av infektioner och bakterier som kan orsaka sjukdomar och skador. Dessutom är det självklart så att om du sköter om och rengör dina linser på rätt sätt ökar du också dina linsers hållbarhet och livslängd.

Bild på linsvätska

Rengöring av linser

När du har tagit ur dina linser på kvällen efter att ha burit dem hela dagen är det dags att rengöra dem. Innan du börjar med detta ska du först tvätta dina händer ordentligt. Därefter häller du upp linsvätska i handflatan och lägger din lins däri. Häll över lite mer linsvätska och sedan rengör du linsen genom att gnugga mycket försiktigt på den med fingertoppen. Efteråt ska du lägga linsen i ett linsetui som är fyllt med linsvätska. Anledningen till varför du inte ska rengöra linserna med vanligt vatten eller förvara dem i vanligt vatten är för att då skulle linserna suga upp bakterier från vattnet och när du sedan sätter i linserna dagen därpå så för du över bakterierna till dina ögon.

När du köper en ny förpackning med vätska för dina linser följer det oftast med ett nytt linsetui också. Men det går också att köpa tomma linsetuin. Bäst är det att byta linsetui minst en gång varannan månad. De flesta linsetuier är dubbla, med en behållare för högre (märkt med R) och en behållare för vänster (märkt med L). Har du olika styrkor på höger respektive vänster öga gäller det alltså att lägga rätt lins i rätt behållare så att du sätter i linserna rätt nästa morgon. Viktigt att känna till är att linsvätska inte har obegränsad hållbarhet. En öppnad förpackning ska förbrukas inom ett halvår och därefter ska överbliven linsvätska kastas och du får öppna en ny förpackning i stället.

Olika sorters linsvätska

När du ska köpa linsvätska kommer du snart att bli varse om att det finns olika sorter som dessutom är avsedda för olika typer av linser. För att veta vilken linsvätska du ska ha till just dina linser är det bäst att rådfråga din optiker. Det finns en del linsvätskor som endast har funktionen att rengöra linsen och andra linsvätskor som endast har till funktion att förvara linsen. Vanligast är dock de multifunktionslinsvätskor som fungerar såväl för rengöring, sköljning och desinfektion som till förvaring. Det finns också speciella linsvätskor, exempelvis No Rub som har den förmågan att du inte behöver gnugga på linserna för att få bort smuts och beläggningar, utan det räcker att du sköljer av linserna och därefter lägger ner dem för förvaring i linsetuiet.

Det finns också speciella linsvätskor som håller dina linser fuktiga extra länge efter att du har satt i dem i ögonen, vilket är perfekt för dig som har torra ögon, eller som bara vill att linserna ska vara extra bekväma att bära. Det finns också speciella linsvätskor för dig som har extra känsliga ögon, liksom speciella linsvätskor som rengör på djupet, vilket passar bra för dig som har extra lätt för att få beläggningar på dina linser.

Köpa linsvätska på nätet

Linsvätskor är något som du med fördel kan handla på nätet för att få ett lite lägre pris. Kontaktlinser kan vara lite vanskligt att köpa på nätet om du inte burit linser tidigare, för det gäller ju att du har rätt linser till just dina ögon, och det gäller också att dina linser är i rätt styrka. Därför är det bra att gå till en optiker för att få ett aktuellt recept innan du beställer kontaktlinser på nätet. Linsvätskor däremot, är ju ingenting som måste provas ut, utan det går utmärkt att beställa på nätet bara du har lite koll på vilken typ av vätska som passar just dina linser. Att handla kontaktlinser och linsvätska på nätet brukar vara betydligt billigare än att göra det hos optikern på stan. Dessutom kommer det som du har beställt snabbt och enkelt direkt hem i din brevlåda, så det är också bekvämt och smidigt. På nätet kan du också köpa snygga och personliga linsetuier, så passa gärna på att ta en titt på nätets olika butiker för linser och tillbehör nästa gång det är dags att köpa ny linsvätska.