Torra ögon

Att ha torra ögon är relativt vanligt. Oftast beror det på att tårfilmen inte fungerar som det ska. Tårfilmen har flera viktiga funktioner, dels att fukta ögonen, dels att smörja mellan ögonlockens insida och ögats yta samt även att skydda ögat från främmande föremål, smuts, bakterier, samt irriterande och allergena ämnen. För att tårfilmen ska kunna göra allt detta måste den finnas i tillräcklig mängd, innehålla rätt ämnen, vara tillräckligt stabil och ha rätt viskositetsegenskaper. Har du torra ögon beror detta vanligtvis på att tårfilmen inte fungerar tillfredsställande och oftast handlar det att tårvätskesekretionen inte räcker till.

Kvinna applicerar ögondroppar i torra ögon

Många anledningar till torra ögon

Anledningarna till vad som medicinskt kallas tårfilmsdysfunktion kan vara många, exempelvis kan det vara ett ålderstecken – många äldre får minskad tårvätskesekretion. Det kan också vara en allergi som ligger till grund för minskad tårfilmsstabilitet, en infektion eller inflammatorisk sjukdom som ligger bakom problemen eller så kan det bero på en läkemedelsbiverkning. A-vitaminbrist, rökning och torr miljö är andra vanliga faktorer. Det kan också finnas hormonella förändringar som orsak till torra ögon – det sägs nämligen att kvinnor som kommer in i klimakteriet tillhör den största gruppen av de som lider av detta problem. Även gravida kan lida av torra ögon till följd av hormonförändringar.

I tillägg kan användande av kontaktlinser ge tårfilmsdysfunktion och som en följd av det torra ögon. Kontaktlinser flyter nämligen ovanpå tårfilmen som täcker hornhinnan och därför absorberar de en hel del av tårvätskan i dina ögon. Framför allt kan användande av kontaktlinser vara negativt för ögonhälsan om det är flera faktorer som samtidigt inverkar på tårfilmen, exempelvis att man jobbar i en torr miljö eller är på väg in i åldrandet eller klimakteriet.

De symptom man oftast märker av torra ögon på är exempelvis sveda, klåda, skav, en brännande känsla, sekret i ögonen, att ögonen känns igenklistrade på morgonen, grusiga ögon, rinnande ögon, trötthet i ögonen, dimsyn och ljuskänslighet. Symptomen är oftast som mest påtagliga vid synintensiva sysslor, som läsning, TV-tittande, handarbete, bilkörning eller jobb framför en dator. Faktum är att torra ögon sägs påverka vardagen för mellan 10 – 20 procent av hela jordens befolkning! Det är således ett mycket vanligt tillstånd.

Ögondroppar för torra ögon

Eftersom torra ögon oftast handlar om att ögonen behöver fuktas, men att denna funktion inte fungerar tillfredsställande, så är återfuktande ögondroppar en mycket vanlig behandling mot just detta. Som kontaktlinsbärare kan du också med fördel använda dig av ögondroppar för att förebygga torra ögon. Det finns exempelvis en variant av ögondroppar som kan användas för att smörja ögonen innan du sätter in linserna och efter att du har tagit ut dem. Det finns också tårersättningsmedel och ögonsalva mot ögon som känns torra. Det finns många receptfria produkter att testa, men bäst är att uppsöka en ögonläkare eller en optiker för att få skräddarsydd behandling som passar just för dig. På så sätt kan du också få fastställt varför just du lider av torra ögon så att du inte enbart behandlar symptomen, utan också orsaken till varför symptomen har uppkommit.

Lider du av torra ögon kan du också försöka undvika miljöer som förvärrar besvären, blinka ofta när du jobbar vid en dator och skydda ögonen med glasögon i blåsiga, torra eller rökiga miljöer.

Linser för torra ögon

På senare tid har det också kommit flertalet linser som är avsedda för personer som lider av torra ögon. Det finns exempelvis kontaktlinser där man använt sig av ett unikt material för att imitera de ämnen som finns naturligt i människans cellmembran. Molekylerna drar till sig och omger sig av vätska och därför håller sig linserna fuktiga och bekväma även efter ett halvt dygns användning.

Om du bär kontaktlinser och upplever att dina ögon har blivit torrare sedan du började med linserna kan det vara bra att göra en ny undersökning hos en optiker och även se till att få tips på kontaktlinser för just dina ögon. Kanske är till exempel endagslinser, dygnet runt-linser eller nattlinser bättre alternativ än månadslinser. Se också till att byta linserna i tid, så du inte bär samma par linser alltför länge utan att rengöra eller byta dem. Du kan också se till att varva med glasögon så att ögonen får vila emellanåt. Använd också gärna ögondroppar som ger fukt till ögonen och var noga med att välja rätt typ av linsvätska. Det finns nämligen särskilda återfuktande linsvätskor att testa. En speciell typ av linsvätska kan faktiskt göra att dina linser håller sig fuktiga i ända upp till 16 timmar efter att du satt i dem. Bär du kontaktlinser och sitter mycket framför datorn kan det vara bra att ta extra många pauser för att ögonen ska hinna återhämta sig.