Kostnader

Att använda kontaktlinser innebär förstås en kostnad, men det gör det också att använda glasögon. Många drar sig för att använda kontaktlinser för att de är rädda för att det ska vara väldigt dyrt, men faktum är att kostnaden för att använda kontaktlinser har minskat de senaste åren och det finns dessutom flera olika sätt att minska denna kostnad.

Vad kostar det att använda linser?

Så vad är det då som kostar när det gäller att börja använda linser? Jo, först och främst bör du boka in en synundersökning samt så kallad nytillpassning av kontaktlinser hos en optiker. Visst kan man beställa linser via nätet idag, men är det första gången du ska prova linser bör du besöka en optiker som dels kan kolla vilken styrka just du behöver på dina linser, dels undersöka dina ögon noggrant för att se om linser fungerar bra för dig att använda. Optikern kan också ge dig goda råd om vilka linser som ser ut att passa just dig bäst.

En nytillpassning av kontaktlinser kostar någonstans mellan 500 – 1000 kronor beroende på vilken optiker du går till. Det kanske kan upplevas som en större kostnad, men det ingår en hel del i priset du betalar hos optikern, bland annat synundersökning, träning i att sätta i och ur linserna samt utprovning av vilken linssort som passar dig bäst. Dessutom ingår linser och linsvätska för en period, oftast en månad. Ett återbesök några veckor efter utprovningstillfället ingår vanligen också.

Bild som illustrerar att det kostar pengar att använda linser

Kostnaden för linser beror sedan på vilken typ av linser du använder – endagslinser, månadslinser, dygnet runt-linser eller nattlinser. Månadslinser brukar sägas vara den billigaste formen av linser, men då ska man ha i åtanke att då tillkommer också kostnaden för linsvätska och linsetui för att kunna rengöra och sköta om linserna. Idag skiljer det sig dock inte så väldigt mycket mellan de olika typerna av linser, inte som för några år sedan då man kunde märka stor skillnad mellan dem. Du kan räkna med någonstans mellan 150 – 400 kronor per månad för kontaktlinser. Behöver du någon form av speciallinser så kan det förstås bli dyrare.

En sak som också påverkar priset är förstås var du handlar dina linser, oftast är det till exempel billigare att handla på nätet än hos optikern. Tänk på att du bör göra en linskontroll hos optikern en gång om året ifall du regelbundet använder linser, så denna kostnad tillkommer även om du köper på nätet. Du kanske också behöver ha linsvätska och ögondroppar hemma, vilket förstås också medför en kostnad. En del linsbärare behöver också ha glasögon hemma för att kunna varva bärandet av linser med att bära glasögon, så att ögonen får vila emellanåt.

Billigare linser

Ett sätt att köpa billigare linser på är att köpa storpack på en gång. Vet du med dig att du trivs med den typ av linser du för tillfället använder, kan du lika gärna köpa en förpackning som räcker till exempel ett halvår på en gång, i stället för att handla nya linser varje månad. Det kan också vara lättare och mer bekvämt så att du slipper tänka på köp av kontaktlinser hela tiden.

Ett annat sätt att minska kostnaden är genom att handla linser på nätet. Idag finns det många nätbutiker som säljer kontaktlinser och de allra flesta typer och märken av kontaktlinser finns också att köpa på nätet. Nätbutikerna har inte samma kostnader som optikerna på stan med sina dyra lokal- och personalkostnader, och därför kan de också pressa priserna på ett helt annat sätt. Många av nätbutikerna erbjuder bra rabatter, gratis frakt, snabb leverans och andra förmåner som gör att du kan spara riktigt mycket pengar. Självklart säljer de också linsvätska och andra tillbehör.

Prenumeration på linser

Något som har blivit allt mer populärt på sista tiden är prenumeration på kontaktlinser. Det är en smart tjänst som gör att du får dina linser bekvämt hem till brevlådan i god tid innan din nuvarande förpackning är slut. På så sätt slipper du bry dig om när det är dags att köpa nya linser – du vet helt enkelt att leveransen alltid kommer punktligt. Det är lite dyrare än att själv beställa linser över nätet, eller att själv gå till optikern på stan och köpa kontaktlinserna, men i gengäld slipper du alltså stressen över att du ska glömma att beställa i tid, eller att du ska försöka passa optikerns öppettider så du hinner köpa nya linser.

Vad kostar det att använda glasögon?

Glasögon anses ofta vara alternativet till linser, och många gånger säger man också att det är dyrare med linser än med glasögon. Men så behöver inte alls fallet alltid vara. Det beror helt och hållet på vad man väljer och var man handlar. Det kan kosta en hel del att ha glasögon också. Även för glasögon ska du nämligen först göra en synundersökning för att sedan välja vilken typ av glas du ska ha. Du ska förstås också prova ut bågar för att hitta den båge du trivs bäst i/med.

Inköpet av glasögon är förstås betydligt dyrare än vad det kostar att prova på linser, men i gengäld är det ju inga kostnader som tillkommer efteråt, såvida inte glasögonen går sönder. Även när det gäller glasögonbärare rekommenderas det att du gör en synundersökning en gång om året eller en gång vartannat år, så denna kostnad tillkommer i så fall. Hur länge du kan ha dina glasögon beror på många olika faktorer, och detta styr förstås hur dyrt det är att använda glasögon. Även här skiljer det sig förstås åt mellan olika butiker och för att riktigt pressa priserna på glasögon kan du med fördel undersöka möjligheterna att beställa dina glasögon på nätet.