Rengör aldrig linser i vatten

Linsvatska

Det vatten vi får ut i kranen är mycket rent, men det betyder inte att det är helt fritt från andra ämnen såsom mikroorganismer och mineraler. I vanligt kranvatten kan det finnas över 100 ämnen och både encelliga organismer och bakterier. På grund av detta faktum är det inte att rekommendera att rengöra linser i vatten.

Risk för bakterieinfektion

Vid rengöring av linser i vatten, särskilt varmt vatten, finns stor risk att det fastnar bakterier på den del av linsen du fäster mot ögat. Det kan ge upphov till infektioner som kan vara mycket svåra att få bukt med. Särskilt svåra kan komplikationerna bli om amöban acanthamoeba, som inte är helt ovanlig i kranvatten, tränger sig in i hornhinnan. I den komplikation som brukar benämnas acanthamoeba keratitis sker en snabb förändring i hornhinnans struktur på grund av att amöban förtär vävnaden. Om inte åtgärder sätts in skyndsamt kan permanenta synskador och till och med blindhet uppstå.

Symptom på keratit är ljuskänslighet och ihållande irritation som inte försvinner när man tar ut linserna. Vanliga åtgärder är att ta ögondroppar för att döda amöborna. Om inte det hjälper kan nästa åtgärd bli skrapning.

Undvik vatten över huvud taget

Kontaktlinser bör över huvud taget aldrig komma i kontakt med vatten. Det innebär att det heller inte får komma vatten i linsetuierna. I varje droppe vatten kan det finnas frilevande amöbor som kan orsaka en allvarlig infektion. Skulle linseutiet vara smutsigt går det att koka det, men enklare och mer effektivt är helt enkelt att byta etui.

Acanthamoeba är också tålig mot klor, vilket gör att den kan leva i simbassänger, spabad och badtunnor. Amöban finns också i sjöar och även i havet.