Rökning kan ge grå starr

rokning-katarakt

Rökning är ju inte direkt något hälsofrämjande i sig. Det finns också exempel på specifika sjukdomar och andra negativa tillstånd i kroppen som kan orsakas eller förvärras av rökning. Grå starr är en sådan sjukdom. Det är numera klarlagt att rökning ökar risken att drabbas av grå starr.

I en undersökning utförd av ett kinesiskt forskarlag utifrån kontrollstudier och befolkningsstudier framkommer att den person som någon gång har rökt har en ökad risk för att drabbas av grå starr vid äldre åldrar. Resultaten av undersökningen har publicerats i den ansedda branschtidningen Investigative Ophthalmology & Visual Science.

Antalet rökta cigaretter genom livet verkar inte vara det mest centrala, utan även ett förhållandevis lågt brukande kan vara tillräckligt för att öka riskerna att drabbas av katarakt väsentligt. Samtidigt gäller givetvis att den som inte har rökt på länge löper mindre risk att drabbas än den som fortfarande röker. Det går att minska riskerna att få kararakt genom att dra ner på rökandet eller helst sluta helt, men det förhållande att man någon gång har rökt är alltså fortfarande en riskfaktor.

Andra orsaker till grå starr

Forskarna är inte helt överens om exakt vad det är som leder till att en person drabbas av grå starr. Det är emellertid klart att vissa faktorer kan ge en förhöjd risk att drabbas. Det är till exempel tydligt att de som har diabetes löper en förhöjd risk att få grå starr. En annan faktor kan vara solljus. För mycket solljus kan ge upphov till linsgrumling helt enkelt eftersom solens strålar skadar linsen.

Ärftlighet är en annan faktor. Den som har föräldrar eller mor- eller farföräldrar som har drabbats av katarakt löper större risk att drabbas själva än personer som inte har grå starr i släkten.

Operation mot grå starr

I länder där sjukvården inte är så väl utbyggd och/eller det kostar mycket att genomföra en operation är det vanligt att den som får grå starr inte kan få tillståndet åtgärdat och därmed drabbas av blindhet. I Sverige behöver kararakt dock inte innebära blindhet. Gråstarrsoperationer erbjuds av såväl landstinget som privata vårdgivare. Det görs närmare 100 000 gråstarrsoperationer per år i Sverige, vilket är ett rekord per capita.