Om linser med silikon-hydrogel

När du placerar en lins på hornhinnan täpper du effektivt till hornhinnans förmåga att ta upp syre. Det är delvis denna effekt som gör att ögonen blir torra och irriterade om du har linserna i ögonen för länge. För att både göra linsbärandet mer bekvämt och underlätta för dem som behöver använda linser dygnet runt finns sedan en tid tillbaka så kallade silikonhydrogellinser på marknaden.

Silikon och hydrogel

Dessa linser är tillverkade av en kombination av materialen silikon och hydrogel. Kombinationen gör att en silikonhydrogellins får en mycket hög syrepermeabilitet (genomsläpp) och i genomsnitt släpper en sådan lins igenom fyra gånger så mycket syre som en vanlig linsmodell, till exempel en endagslins.

Faktum är att silikonhydrogellinserna ofta har en syrepermeabilitet som vida överstiger 100 Dk/t. Normalvärdet för endagslinser är omkring 30 Dk/t, medan silikonhydrogellinser kan ha en syrepermeabilitet på över 170 Dk/t.

Denna egenskap gör att denna typ av lins är optimal för veckolinser och månadslinser för dygnet runt-användning. I dagsläget är det inte alla dygnet runt-linser som är av silikonhydrogel, men i framtiden blir denna typ av lins förmodligen standard.

Fördelar och nackdelar med silikonhydrogellinser

Den höga syrepermeabiliteten gör alltså att hornhinnan får mer syre, vilket gör att linserna kan bäras under längre tid utan att obehag uppstår. Med linser i silikonhydrogel minskar problem med torra och irriterade ögon och de flesta kan bära dem dygnet runt under en längre period (ända upp till 30 dagar i följd).

Finns det då inga nackdelar med denna typ av kontaktlins? Den största nackdelen är förmodligen att priset är högre för silikonhydrogellinser än för andra varianter. Det är den ökade komforten och funktionaliteten som ger upphov till det högre priset. Jämför priser på linser här på vår webbplats för att undvika att betala för mycket för den ökade komforten.

En annan nackdel är att något äldre modeller av denna typ kan upplevas som hårdare i materialet. Det beror på att de har en högre elasticitetsmodul. Väljer du en nyare modell upplever du förmodligen inte att linserna är obekväma att bära. De nyare modellerna i den andra och tredje generationen av silikonhydrogellinser har nämligen ett jämnare förhållande mellan de två materialen. Detta motverkar att linsen tappar sin elasticitet över tid.