Kontaktlinser och smink

Det är många användare av kontaktlinser som är lite osäkra på hur man ska göra med smink när man har linser i ögonen. En del undviker till och med i största möjliga mån att använda smink. I grunden går det emellertid utmärkt att bära smink samtidigt som man har linserna i ögonen. Det gäller bara att följa ett par stycken enkla regler. Läs och följ nedan tips för att skydda både linserna och din ögonhälsa när du använder smink med linser.

Sex konkreta tips att använda idag

Först linserna – sedan sminkningen
Om du vill sminka dig och bära linser ska du absolut se till att du sätter i linserna först. Det finns ett antal anledningar till att du bör följa den regeln, men det finns två som står ut från mängden. För det första är det ju smidigt om du faktiskt ser vad du gör när du tar fram produkterna och börjar applicera sminket. För det andra minskas risken att du sätter i linserna över partiklar från sminket.

Ta ur linserna först – tvätta bort sminket efteråt
Du bör använda dig av samma procedur när du ska ta bort sminket och linserna. Den främsta anledningen är att linserna absolut inte bör komma i kontakt med sminkborttagningsmedlet.

Använd endast vattenbaserade sminkprodukter
Att använda oljebaserade och mer grovkorniga sminkprodukter vid ögonen och på ögonlocken är inte att rekommendera. Risken finns nämligen att partiklar från sminket fastnar kring linsen och irriterar den. Med den minskade återfuktningen kan det ge upphov till torra och röda ögon på ganska kort tid. Med vattenbaserade produkter får ögat istället lättare att skölja bort eventuella partiklar.

Ingen eyeliner vid vattenlinjen
Vattenlinjen, det vill säga den våta kanten runt ögat, bör du aldrig sminka om du ska bära linser. Undvik därför att använda eyeliner av olika slag.

Undvik mascara och lösögonfransar
Det är klokt att undvika mascara när du bär linser. Om du ändå vill det ska du se till att fibrerna inte är små och tunna. Ju grövre fibrer desto bättre. Det är inte roligt att behöva ta ut linserna för att ta bort fibrer som fastnat på eller vid linserna.

Du bör också undvika lösögonfransar. Anledningen är främst att du ju faktiskt applicerar dem med lim, och att ha lim precis vid linserna är långt ifrån optimalt.

Gör ett besök hos din optiker
Om du fortfarande känner dig osäker kring vad du bör och inte bör göra gällande linser och smink rekommenderar vi att du besöker din optiker för råd. Du kan med fördel ta med dig det smink du brukar använda alternativt vill använda för att få mer exakta råd.