Epidemi i närsynhet hos barn

myopi-barn

Ny epidemiologisk forskning visar att miljöfaktorer har stor inverkan på närsynthet (myopi). De miljöfaktorer som har identifierats är framför allt den ökade skärmtiden, den ökade tiden med läsning och studier samt den minskade exponeringen för ”friska luften”.

En global trend

Att närsynthet hos barn ökar globalt är enkelt att se i forskningen. Det spelar mindre roll vilken nation i västvärlden och Asien man riktar in sig på – allt fler barn blir närsynta oavsett man tittar på Finland, USA, Australien eller Sydkorea. Allra mest alarmerande är emellertid situationen i Asien. En studie på 23 000 19-åringar i Sydkorea 2012 visade på att 97% av de undersökta personerna hade en myopi på minst -5,00 dioptrier.

Studier från Sverige visar på utvecklingen ser likadan ut i Sverige. I en studie på värnpliktiga från 1936 framkom att mindre än en tiondel av de undersökta hade myopi. I en liknande studie 2009 var närmare 38% närsynta (länk).

Skärmtid och studier

Forskningen har tidigare i huvudsak varit inriktad mot att analysera ärftlig påverkan, och i många studier har det påvisats att den ärftliga faktorn är mycket central. Den smått galopperande ökningen i antalet närsynta över i princip hela jordklotet har dock inneburit att forskarna har tvingats skifta fokus och i stället inrikta sig på miljöfaktorer. Genetiska faktorer kan nämligen inte ge så stor effekt på så kort tid.

En viktig miljöfaktor som har identifierats som en orsak till myopi är arbete och underhållning framför skärmar. Arbete och underhållning framför skärmar sker på ett sådant avstånd att ögonen får arbeta på ett sätt som ökar risken för myopi. Datorer, surfplattor och mobiltelefoner används idag av även små barn, och den ökade skärmtiden märks i forskningen kring utvecklingen av närsynthet bland barn och ungdomar. Det är dock inte bara skärmarna som utgör problemet. Även läsning och studier påverkar ögats funktion och kan leda till närsynthet i olika grader.

Tid utomhus

Barn som vistas mycket utomhus löper mindre risk att drabbas av myopi. Det är ett klarlagt fakta. Exakt vad det är som gör att tiden utomhus verkar motverka risken för närsynthet är forskarna dock inte helt eniga om. Majoriteten skriver dock under på att det är solljuset som är det centrala. Det finns en mycket tydlig korrelation mellan exponering för solljus och en förbättrad ögonhälsa.

Risk för andra problem med ögonen

Närsynthet åtgärdas enkelt med hjälpmedel eller kirurgi, vilket kan göra att problemet i sig och den ständiga ökningen av tillståndet i befolkningen inte behöver ses som någon utmaning. Emellertid är det viktigt att komma ihåg att den som har myopi också löper större risk att få andra problem med ögonen. Ett exempel är glaukom, ett annat är näthinneavlossning.