Dina linser kan lindra effekten av pollen

När våren kommer och solens strålar börjar värma går vi man ur huse för att tina upp efter den långa vintern. Det är dock inte alla som har en oreserverad kärlek till våren. Ungefär 10% av alla svenskar får nämligen mindre eller större besvär med det pollen som yr i luften. Pollen irriterar slemhinnorna och ger upphov till röda och rinnande ögon och obehag i näsa och luftrör.

Våren är en besvärlig tid för dem som lider av pollenallergi, eller hösnuva med en annan benämning. För att lindra besvären används mediciner av olika slag, nässprayer och ögondroppar. Intressant nog verkar det dock som att det också finns ett mer naturligt sätt att lindra besvären, nämligen genom att använda linser.

Kontaktlinsen skapar en skyddande barriär

När linsen sitter på ögat skapas en skyddande barriär mellan ögat och omgivningen. Den gör helt enkelt att pollenpartiklarna får svårare att leta sig in, vilket kan motverka att symptom som torra och irriterade ögon eller rinnande ögon uppstår. Kom ihåg att vara helt ren om händerna när du sätter i linserna.

Om de linser du bär även har en återfuktande funktion kan du mildra besvären ytterligare. Du kan då få lindring med varje blinkning.

Självklart gäller ovan fördelar endast om du använder engångslinser. För vecko- eller månadslinser kan du istället få större besvär av att använda linser. Trots noggrann rengöring kan det finnas pollenpartiklar kvar i/på linsen som kan förvärra symptomen. Dessutom får du inte samma återfuktande effekt. Bär du normalt vecko- eller månadslinser kan du med med fördel fundera på att istället använda engångslinser när pollensäsongen är som värst.

Uppsök läkare för dina symptom

Det är, slutligen, på sin plats att nämna att de symptom som pollenallergi ger upphov till inte är unika. Det finns en lång rad tillstånd och åkommor som kan ge irritation i ögonen, rinnande näsa, och så vidare. Om du, från att inte ha upplevt några problem med vårens intåg, plötsligt börjar uppleva allergiliknande symptom bör du uppsöka läkare för att undersöka ditt allmäntillstånd. Det kan då vara fråga om en annan åkomma som behöver behandlas på annat sätt.