Ögonen ger ledtrådar till din allmänhälsa

symptom-oga

Ögonen är inte bara själens spegel, såsom det så poetiskt kan uttryckas. Ögonen kan också bokstavligen spegla vårt inre och då speciellt allmäntillståndet. Inget annat organ i kroppen speglar nämligen så väl kroppens allmänna hälsotillstånd som ögonen, detta bland annat eftersom blodkärlen i ögat ligger fria.

Genom att undersöka ögonen kan man upptäcka en hel rad sjukdomar och andra befintliga hälsoproblem, förutom då rent ögonspecifika åkommor. Här är fem stycken hälsoproblem som dina ögon i större eller mindre utsträckning kan spegla.

Leverproblem
Problem med leverns funktioner kan ofta enkelt upptäckas vid en vanlig ögonkontroll. Det är nämligen så att ögonvitorna snabbt tenderar att få en gulaktig nyans om levern inte fungerar som den ska. Typiska leverproblem som ger gula ögon är leverinflammation som ger upphov till tillståndet gulsot.

Näringsbrist
Ögonen behöver väl avvägda doser av en mycket stor mängd olika näringsämnen, inklusive vitaminer och mineraler. Om du har brist på något näringsämne kan det resultera i torra ögon eller att synskärpan blir mer suddig. Torra ögon kan givetvis emellertid också vara symptom på en mängd andra hälsoproblem. För att undvika problem med ögonen är det klokt att se till att äta en varierad kost och gärna komplettera med D-vitamin under vintermånaderna.

Allergier
Majoriteten av de vanligaste allergierna ger besvär med ögonen. De kan till exempel bli röda och börja klia eller börja rinna. Om du plötsligt får sådana besvär kan det vara ett tecken på att du har blivit överkänslig för något i din omgivning.

Högt blodtryck
Högt blodtryck kan leda till skador på ögat samtidigt som synen kan försämras. Framför allt brukar synen upplevas som suddig. Om det finns många brustna blodkärl på ögongloben kan det vara ett tecken på högt blodtryck. Eftersom högt blodtryck kan ge allvarliga sjukdomar är det viktigt att ta denna indikator på största allvar.

Diabetes
Många av dem som har diabetes får kärlförändringar i näthinnan (diabetesretinopati). Om sådana upptäcks vid en ögonkontroll finns alltså en risk för att du har drabbats av diabetes typ 1 eller 2.

Notera: Ovan är förenklade beskrivningar av vanliga problem med ögonen och vad de kan vara symptom på. För fördjupad information rekommenderar vi Vårdguiden 1177.